miercuri, 7 ianuarie 2009

Future Dreamer

De ce Future Dreamer? E simplu. Pentru ca imi place sa re-inventez viitorul. Imi place sa gasesc solutii tehnice la probleme actuale si pornind de aici sa imaginez o lume mai buna in care lucrurile complicate din zilele noastre vor deveni lucruri banale in viitor.

Cand spui viitor te gandesti la o perioada de timp care incepe de cele mai multe ori cu mult dupa disparitia ta fizica. Iti vin atunci in minte nume marcante din trecut, cum ar fi vizionarul Leonardo da Vinci (o mare personalitate si un mare model pentru mine) sau poate Nostradamus, care prin viziunea sa despre un viitor necunoscut celor din vremea in care traia descrie destul de exact viatza si tehnologia din zilele noastre.

Dar nu la un astfel de viitor ma refer eu.

Sa trecem insa la lucruri mai palpabile si ajungem pana la urma si acolo.

Va-ti gandit vreodata ca ati putea sa stingeti incendii folosind un obiect de marimea unei lanterne de buzunar si nu sa folositi tone de substante neutralizante cum este si apa? Imaginativa cat de neajutorat te simti in fatza unui fenomen pe care nu poti sa il controlezi prea mult, asa cum sunt de exemplu incendiile de padure. Sigur ati observat cat de ineficienta este interventia elicopterului sau avionului care deverseaza apa aproape la intamplare peste zona incendiata.

Dar cum ar fi daca prin montarea unor dispozitive de mici dimensiuni, masina veche de pe vremea bunicii ar putea sa mearga din nou in conditii de sigurantza pe drumurile publice, si mai mult decat atat, fara sa consume carburanti, care dupa cum stim sunt una din cauzele incalzirii globale?

Dar daca toata energia de care ai nevoie in locuintza ta o poti extrage doar din apa rece care iti vine de la furnizorul de utilitati, folosind doar o instalatie de conversie a temperaturii apei reci in caldura si energie electrica, ai mai vrea sa platesti in continuare factura umflata de la intretinere?

Sau gandeste-te cum ar fi daca toata energia electrica din blocul in care locuiesti ar provine dintr-un singur generator de dimensiunea unei galeti?

E prea mult pentru tine. Pentru mine e abia inceputul.

Se spune ca cel mai sigur mod de a calatori este cel aerian. Dar cate accidente aviatice nu au fost soldate pana acum cu victime? Si care este cea mai mare problema a accidentelor aviatice? Se pare ca nu caderea in sine, ci explozia carburantului care este depozitat in aripi. In lipsa acestuia poate ca accidentele aviatice ar doar niste accidente banale. Dar cum poti evita un accident aviatic? Pana acum nu s-a prea reusit conceperea unui sistem / dispozitiv care sa faca calatoria cu avionul intradevar cel mai sigur mod de a calatori. Pana acum cand am inceput sa scriu, pentru ca... s-ar putea sa am o solutie si pentru aceasta problema. Imagineaza-ti cum ar fi sa poti controla caderea unui avion folosind cateva dispozitive de re-echilibrare aflate in zonele critice ale avionului care sa aduca avionul la sol in conditii maxime de sigurantza si securitate? Si mai mult, imagineaza-ti cum ar fi zborul unui avion in lipsa totala a unul combustibil fosil?

Continuarea in zilele urmatoare...

Un comentariu:

roxana spunea...

E interesant, dar cand ma gandesc la viitor imi pun intrebarea. Oare nu oi controlata de masini? Pe mine cred ca sa putea spune ca ma sperie viitorul. Cand ma gandesc la viitor primul lucru care imi vine in minte este tehnologia, o schimbare mult prea drastica care ce-i drept are atat avantaje cat si dezavataje. Folosind aceste masini ne usuram munca dar ajungem intr-un punct in care masina ne foloseste pe noi si nu noi pe ea. Vei spune ca sunt mai conservatoare, mai mult umanista as spune, o persoana care vede trecutul ca pe viitor in anum situatii. Sunt de acord cu tine atunci cand spui ca o imbunatatire sau creerea unor astfel de masini ne-ar usura munca, ne-ar scuti de grija facturilor grase la intretinere. Omul are puterea de a construi si de a distruge , construind mult masini care sa munceasca in locul lui, care sa ii distruga orice tema cum ar fi teama de zbor, uita sa traiasca. De ce? pt ca traieste traind in frica, traieste doar pt solutii viabile si in acest mod devine dependent de propria frica., obsesie de protectie, securitate, omul va cauta mereu masina perfecta care sa ii confere comfortul absolut.